HTML

Zabálda, ahol bemutatunk a multiknak...

A Zabálda blog célja, hogy azokat az ételeket, amit csak étteremben kapsz meg, elkészíthesd otthon is! Hamburger, gyros, pizza, kínai, amit csak szemed és szád kívánhat! Kérdésed van, de nem akarsz kommentezni? Netán saját recepted? Írj a zabalda2009@gmail.com -ra!

Friss topikok

  • Hooshee: Sirály. Azért próbáljuk meg az eredeti célt is fenntartani, mármint "védett" ételek minél közelebb... (2010.01.26. 15:54) Re-born
  • Hooshee: Nem tudok szavazni, úgy jön fel a szavazás, mintha már megtettem volna... (2009.12.14. 23:50) The End
  • Hooshee: Sikerült már állást szerezni? Következő post? :) (2009.11.18. 11:39) Lángos a Zabáldából
  • Zabaman: @vackorbanshee: ugyanaz? melyik/milyen ugyanaz?:) (2009.10.25. 14:34) Re és akció
  • egandi: Megcsináltam a sajtburgert, én nagy hamburger imádó vagyok :) Az íze tényleg hasonlított valamenny... (2009.10.15. 18:17) Mcdonald's sajtburger házilag

Linkblog

A Nátrium-glutamátról

2009.09.14. 21:30 :: Zabaman

Üdv!

A mai egy kiegészítés poszt a tegnapihoz. Ahol ugyebár azt írtam, hogy aki "finomabb" ízt szeretne elérni, az keverjen a húsba nátrium-glutamátot.

Nos gondolom, hogy sokan nem tudják mi is ez. Több néven is ismert: nátrium-glutamát, MSG, mononátrium-glutamát, a japánok unaminak nevezik, a kínaiak weijingnek, a zacskók hátulján pedig sokszor E-621 a megnevezése.

Gyakorlatilag egy nagyon erőteljes ízfokozó. Idézet a Wikipédiáról:

Tiszta állapotban fehér, kristályos port alkot vízben vagy nyálban igen gyorsan oldódik, nátrium kationra és glutamát anionra válik szét (a glutamát a glutaminav anionja).

Íze szinte nincs, nem az ételre hat, hanem az ember ízlelőbimbóira. Mindenfélét állítanak róla. Okoz ráktól a szívdobogáson át, retina gyengülésig mindent. A másik oldalról pedig azt is meg kell említeni, hogy fűszerként van besorolva. Még mielőtt most mindenki kezdene fogadkozni, hogy soha nem fogja használni, van egy érdekes hírem. Nem is kell használnotok, használják helyettetek a gyártók. Szinte mindenben benne van. Fűszerkeverékek, chipsek, fagyik, (zacskós)levesek, gyorsfagyasztott termékek, stb a végtelenségig. Emlékeztek anyuci egyik kedvenc ízesítőjére a Vegetára? Na az só, szárított zöldség és nátrium-glutamát keveréke. Töményen. Senkit sem szeretnék most ezzel riogatni de ha nem is lehetetlen elkerülni, de nagyon nehéz. Ezzel nem azt mondom, hogy lapátoljatok belőle minden kajába ezerrel, de valószínüleg valamilyen módon tesztek bele sajnos. Aki allergiás, feltétlen menjen orvoshoz, valamint kerülje a fogyasztását!

Mára ennyi, köszönöm a figyelmet!

 

Zabaman

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zabalda.blog.hu/api/trackback/id/tr801382272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bizsergefa 2009.09.14. 22:04:28

hmmm fincsi.. és akkor ez tulajdonképpen a nyelvedet turbózza fel?

keepdalaw 2009.09.15. 02:04:44

Izfokozó? Hmm. Lehet. De a legjobb benne (a gyártóknak), hogy függőséget okoz. Ha olyat eszel amiben nincs, akkor nem fog ízleni.

keepdalaw 2009.09.15. 02:05:33

Viszont függőséget okoz.

husy 2009.09.15. 11:37:41

A nátrium-glutamáttal kapcsolatban azért fontos megjegyezni, hogy elkerülés bár nem egyszerű, azért nem is lehetetlen, főleg ha rákényszerít a sors, mert mondjuk a gyerekeid allergiásak rá. Többféle felvágott is kapható, amelyek nem tartalmazzák, csak meg kell nézni a csomagolást, és a nátrium-glutamát menteset kell megvenni, ami sok esetben olcsóbb mint az átlag. Bár eleinte furán ízetlennek tűnik, pár hét alatt hozzászokik az ember lánya. Illetve ha már nem vegetát használunk az étel fűszerezésére, hanem sót, ÉS fűszereket, akkor sokat tettünk magunkért, és a gyerekeinkért. Tévedés ne essen, nem vagyok biobuzi, nem válogatok kölest, nem lakok jurtában, sőt néhanap még chipset is eszek, és azt hiszem itt nem is a teljes kizárás a lényeg, hanem hogy - ha már ennyire káros vegyi anyag - egy kicsit próbáljuk meg a fogyasztását lecsökkenteni.

Zabaman 2009.09.17. 19:07:03

@bizsergefa: A nyelved ízlelőbimbóit támadja.

Zabaman 2009.09.17. 19:10:25

@fejetlen: Sajna az tényleg gond, ha valaki allergiás rá, viszont sokan nem tudják, hogy érzékenyek, mert olyan kicsik a tünetek, vagy nem ennek tulajdonítják. Viszont akkor ti olyat sem esztek amiben természetes módon található meg? Pl parmezán sajt, vagy paradicsom...?

Jedlik 2009.09.20. 15:55:26

Umami, nem unami. másrészt nem a rák a fő baj, hanem keress rá arra, hogy kínai étterem/vendéglő szindróma, és érdekes tüneteket fogsz találni. Ugyanis a kínai ételekben úgy használják a Na-glutámtot, mint a sót, szokták éppen ezért kínai sónak is hívni.
Egyébként az umami ízt a glutaminsav agyja a "rendes" kajákban is, ez az egyik fehérjealkotó aminosav a 21 közül. Pl. paradicsom elég jól adja az umami effektust, meg úgy általában azok a kaják, amiket olyan nagyon kurvára finomnak érez az ember. Arról meg többféle elmélet van, hogyan működik az ízfokozó mechanizmus, de megegyezés nincs.
Amúgy meg lehet tanulni felismerni ezt az ízt, és japánoknak, kínaiaknak, ez az étkezési szokások miatt könnyebben megy, mint nekünk.
Függőséget meg nem okoz, max. nem ízlik a kaja. (persze mindentől lehet függeni, ami pozítív élmény...)

amúgy meg mindenről van lap.hu: umami.lap.hu/

husy 2009.09.21. 19:05:14

Zabaman, a paradicsomtól a gyerekeim kiütést kapnak, a parmezán meg büdös nekik, mi apával azért alkalomadtán bűnözünk.
süti beállítások módosítása