Üdv!
A mai egy kiegészítés poszt a tegnapihoz. Ahol ugyebár azt írtam, hogy aki "finomabb" ízt szeretne elérni, az keverjen a húsba nátrium-glutamátot.
Nos gondolom, hogy sokan nem tudják mi is ez. Több néven is ismert: nátrium-glutamát, MSG, mononátrium-glutamát, a japánok unaminak nevezik, a kínaiak weijingnek, a zacskók hátulján pedig sokszor E-621 a megnevezése.
Gyakorlatilag egy nagyon erőteljes ízfokozó. Idézet a Wikipédiáról:
Tiszta állapotban fehér, kristályos port alkot vízben vagy nyálban igen gyorsan oldódik, nátrium kationra és glutamát anionra válik szét (a glutamát a glutaminav anionja).
Íze szinte nincs, nem az ételre hat, hanem az ember ízlelőbimbóira. Mindenfélét állítanak róla. Okoz ráktól a szívdobogáson át, retina gyengülésig mindent. A másik oldalról pedig azt is meg kell említeni, hogy fűszerként van besorolva. Még mielőtt most mindenki kezdene fogadkozni, hogy soha nem fogja használni, van egy érdekes hírem. Nem is kell használnotok, használják helyettetek a gyártók. Szinte mindenben benne van. Fűszerkeverékek, chipsek, fagyik, (zacskós)levesek, gyorsfagyasztott termékek, stb a végtelenségig. Emlékeztek anyuci egyik kedvenc ízesítőjére a Vegetára? Na az só, szárított zöldség és nátrium-glutamát keveréke. Töményen. Senkit sem szeretnék most ezzel riogatni de ha nem is lehetetlen elkerülni, de nagyon nehéz. Ezzel nem azt mondom, hogy lapátoljatok belőle minden kajába ezerrel, de valószínüleg valamilyen módon tesztek bele sajnos. Aki allergiás, feltétlen menjen orvoshoz, valamint kerülje a fogyasztását!
Mára ennyi, köszönöm a figyelmet!
Zabaman