HTML

Zabálda, ahol bemutatunk a multiknak...

A Zabálda blog célja, hogy azokat az ételeket, amit csak étteremben kapsz meg, elkészíthesd otthon is! Hamburger, gyros, pizza, kínai, amit csak szemed és szád kívánhat! Kérdésed van, de nem akarsz kommentezni? Netán saját recepted? Írj a zabalda2009@gmail.com -ra!

Friss topikok

  • Hooshee: Sirály. Azért próbáljuk meg az eredeti célt is fenntartani, mármint "védett" ételek minél közelebb... (2010.01.26. 15:54) Re-born
  • Hooshee: Nem tudok szavazni, úgy jön fel a szavazás, mintha már megtettem volna... (2009.12.14. 23:50) The End
  • Hooshee: Sikerült már állást szerezni? Következő post? :) (2009.11.18. 11:39) Lángos a Zabáldából
  • Zabaman: @vackorbanshee: ugyanaz? melyik/milyen ugyanaz?:) (2009.10.25. 14:34) Re és akció
  • egandi: Megcsináltam a sajtburgert, én nagy hamburger imádó vagyok :) Az íze tényleg hasonlított valamenny... (2009.10.15. 18:17) Mcdonald's sajtburger házilag

Linkblog

Mcdonald's sajtburger házilag

2009.09.13. 16:08 :: Zabaman

Nos akkor, a mekis sajtburger:

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Nem hiszem, hogy van élő ember aki ne tudná mi ez. Jó ez kicsit ferdítés de akkoris.

Előre elmondom, hogy a hozzávaló dolgokat, mint ketchup, uborka és mustár a büdös életben nem fogjátok beszerezni, mert ezeket a meki levédte, felvásárolta stb. Évtizedek alatt alakult ki az íz, a design, a marketing.

Hozzávalók:

Amerikai hamburger zsömle, azaz puffancs (nálunk ezt általában 8as csomagban árulják, a Tesconak sajátja van, a Coraban és Intersparban pedig american.... néven fut)

Darált marhahús (a lehető legfinomabban daráltat keresd, a nagyobb áruházakban kicsomagolva kapható inkább, illetve azoknál a henteseknél akiknek új darálójuk van. A zsírtartalom min. 15% legyen és max. 30%)

Hagyma (újhagyma a legjobb szerintem, de a sima vöröshagyma is jó)

Szendvics sajt, lapka sajt, ki hogyan ismeri (a fajtája ennek cheddar, erősebb ízű mint a trappista és társai. Ami tutira beszerezhető az a Cheeseland márka. Nem a legjobb, de elmegy.)

Ketchup, mustár, bors, só

 

Na akkor essünk neki! Fogjuk a husit, és egy dió méretű darabból elkezdünk golyót gyúrni. Ennek a tömegét azért nem írom, mert rengeteg dologtól függ. Tehát a kezünkben van, jó érősen összenyomkodjuk, majd letesszük a gyúródeszkánkra. Elkezdjük lapogatni addig, amíg egy kb 11centis karikát nem kapunk, ami 5 mm vastag. Ha nem ilyen lett, akkor kezdjük előlről az egészet, amíg ilyen nem lesz. A szélét kicsit formálhatjuk amíg kör alakú formát kapunk. Ezzel meg is volnánk egyelőre, jöjjön a hagyma!

A vöröshagymát félbevágjuk, majd letesszük a lapjára, és 2-3mm-es szeletekre vágjuk fel. Ha megvannak a szeletek, akkor a félkör sugara mentén kezjük vágni, hogy a végeredmények kicsi hagymakockák legyenek. Előkészítünk egy darab alufóliát, amelynek az oldalait félhajtjuk úgy, hogy az egyik oldala magasabb legyen a többinél, ez lesz a fogója. Beletesszük a hagymát, és megtörölgetjük a könnyes szemeinket.

Megfogunk 1 puffancsot, középen kettévágjuk. Vigyázunk arra, hogy a lehető legegyenesebb vágás legyen, mert erre a sütéskor szükség lesz.

Odakészítjük a ketchupot, mustárt, sajtot. A sajtot előre felbontjuk, hogy csak rá kelljen dobni a húsra, és indulhat a sütés!

Akinek van ilyen teflonos grillje az jól járt, mert majd egyszerre kész lehet mindennel, de én most a serpenyőben való elkészítést írom le.

Fogunk egy egyenes aljú, lehetőleg teflonos serpenyőt, amit felteszönk a gázra melegedni. Rádobjuk az alufóliás hagymánkat és lassú tűzön elkezdjük "pirítani". Azért tettem idézőjelbe, mert valójában nem pirítjuk meg, csak azt kerüljük el, hogy erős, domináns íze legyen. Amikor a legkisebb darabkák széle picit pirult, akkor jó. Megfogjuk a legnagyobb fülénél és kivesszük. Ezzel meg is volnánk. Fogjuk a zsömléket, és rádobjuk a teflonra. Ha megpirult, akkor kész. Lehetőleg ne szenesedjen el. Ha szépen vágtuk egyenletes lesz, nem pedig félig pirult, félig fehér. Tegyük félre, vegyük elő a húst. Leszedjük a vágódeszkáról, és a mostanra már forró serpenyőbe tesszük. Meghintjük borssal úgy, hogy mindenhol egyenletes legyen, majd sóval is. Egy, max másfél percig sütjük, majd megfordítjuk és ezen az oldalán is elvégezzük a fűszerezést! Akkor jó, ha már nem rózsaszín, hanem szürkés mindkét oldala. Eleinte a széleit kicsit meg fogja pirítani, amíg nincs benne gyakorlatunk, de nem gáz. Ha megvan, akkor a zsemle alsó felére dobjuk, majd mihamarabb raterítjük a sajtot. Kezünkbe vesszük a felső zsemledarabot, majd a mustárral öt pöttyöt teszünk rá, kb mint a dobókockán az ötös szám. Ezt lehetőleg úgy csináljuk, hogy a szélétől 1cm-re kerülnek. A ketchuppal a pöttyök közti rést kitöltjük. Nem kell agyonnyomni, jusson eszedbe: a kevesebb, több! Kiskanállal ráteszünk annyi hagymát a sajtra, hogy a széleitől beljebb legyen egy kicsivel, és max. egy réteg legyen. Rátesszük a tetejét és kicsit megnyomjuk. Fogjuk a sajtburgerünket, betesszük a mikróba max fokozaton 15 másodpercre. Kivesszük, várunk egy-két percet, mert a szószok valószínüleg nagyon felmelegedtek. Nagyot harapunk bele és élvezzük amit csináltunk! :)

Ez a recept, ezekkel a hozzávalókkal kb. 80%-ban közelíti meg a mekis cuccot. Aki ennél többet akar, az szerezzen be nátrium-glutamátot ami ízfokozó és keverje a húsba. Remélem azt mondanom sem kell, hogy a lehető legjobb alapanyagokkal dolgozzunk. Minőségi ketchup, mustár de semmi flanc, maradjunk a legalapabb változatnál!

Most sokan mondhatják, hogy kimaradt az uborka. Valóban így van. Ennek az az oka, hogy én nem szeretem, valamint az, hogy annyira fanyar ízű uborkát sehol nem találtam. Ha mindenképp szeretnéd, akkor fogj valami jó drága, fanyar kapros uborkát, vágj vékony szeletet, majd tedd a közepébe, a sajt alá!

Remélem ízleni fog, ha kérdés van, kommentben jöhet!

 

Zabaman

103 komment

Címkék: mcdonalds sajtburger

A bejegyzés trackback címe:

https://zabalda.blog.hu/api/trackback/id/tr611379177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2009.09.13. 20:19:56

Szeretem a hasamat, megy is a kedvencekbe a blog
:)

regisztráltam · http://href.hu/x/cdde 2009.09.13. 20:38:57

Ez a hamburger nemhogy 80%-ban, de még a 10%-t sem közelíti meg.
A MC Donalds titka a repce és a pálmaolaj + a titkos fűszerezése. Arról nem is beszélve hogy pl a krumplinak csak 161 fokon lesz "olyan" íze és kellően ropogós, és mindig minden ugyan abban sül mindig. A marhákat, krumplit, halakat mind nekik tenyésztik, speciális kaját kapnak, stb.

SteveJobs · http://16bit.blog.hu 2009.09.13. 20:40:53

Király poszt, lehet jövőhéten kipróbálom mert már régóta piszkálják az agyam a teszkós hambizsömlék

GentleSpecter 2009.09.13. 20:47:35

Kipróbálom, de ez így házilag soha nem lesz olyan, mint az eredeti mekis.

volga 2009.09.13. 20:49:21

Németo.-ban, konkrétan Münchenben lehet kapni mekis ketchupot a boltokban.
Ez az:
www.howtolaunch.biz/cases/mcdonalds-ketchup.html

WinterMute 2009.09.13. 20:53:07

Jöhet a BKs rodeo burger :)

luigi Vercotti 2009.09.13. 20:53:36

Ez most komoly, vagy röhögni kell?

Csokáv 2009.09.13. 20:56:59

Dejó. Nem vagyok nagy meki rajongó, de azért elrakom ezt. :)
Ha viszont a sertés mekfarmot is meg tudja valaki mondani, hogy hogyan, miből (főleg a szósz), az előtt meghajolok. :)

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2009.09.13. 20:59:50

De nem kell bohócruhába öltözni ugye?

m. kisasszony · http://kisasszony.blog.com 2009.09.13. 21:00:20

de jó..
biztosan kipróbálom jövő héten, köszi, hogy feltetted a receptet. :)

Fue · http://www.english-hungarian.com 2009.09.13. 21:03:50

Nagyon profi, köszi a receptet. Jó sokat kísérletezhettél, amíg idáig eljutottál!

Viszont pont az előbb ettem mekis sajtburgert, szerintem nincs benne mustár (ellentétben a Burger King-félével).

kalannenikalandjai 2009.09.13. 21:08:07

Jó a blog. Én örülnék egy balatoni lángos leírásnak.

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2009.09.13. 21:09:19

Nyami :) Most meló közben ez is elmenne :)

Ms. Mazsola · http://msmazsola.blog.hu/ 2009.09.13. 21:10:24

Remekül hangzik! Életemet és véremet egy hasonszőrűen egyszerű Big Mac receptért :-D
(Tulajdonképpen most épp azon filozok, hogy a túlmisztifikált mekdonyós kaját meg lehet csinálni egészségesebben is, és ez új távlatokat nyit meg a konyhában.)

sertésmájkrém 2009.09.13. 21:13:13

Ki kell próbálnom :) köszi

fajitas 2009.09.13. 21:13:16

Alig várom, hogy elkészíthessem! Mondjuk összehasonlítási alapom nem nagyon lesz, mert hosszú évek óta nem ettem mekiben, de mindenképpem leírom, hogy ilyen lett!
Kíváncsi vagyok a további receptekre!
Gratulálok! :)

Hollandi · http://oranje.blog.hu 2009.09.13. 21:14:19

jó a blog!
Mondjuk én otthon nem a mekiset próbálom reprodukálni, mivel faszenes grillen sütöm a húst

kalannenikalandjai 2009.09.13. 21:15:23

Jó a blog. Én örülnék egy balatoni lángos leírásnak is.

stower 2009.09.13. 21:15:33

Komolyan képes vagy egy ilyen ócska műkajával otthon ennyit melózni?!
Még ha egy Whopper lenne:)

Thcksl 2009.09.13. 21:16:45

Ez jó. kipróbálom majd, és elmondom milyen lett. És tezsek bele uborkát is.

fingerbangs 2009.09.13. 21:17:21

alapnak ez jo, a hazi hamburger leggyengebb lancszeme magyarorszagon a hamburgerzsomle, ebbol minden elerheto fele fajta nagyon szar, kulfoldon vannak a mekis tesztat megkozelito darabok, itthon sajna nincs (miert?)
viszont amiben tul is lehet haladni a mekis hambit az a hus!! ezzel nagyban fokozhato az elmeny
a husrol, osszetetelerol, elkesziteserol itt erdemes olvasgatni:
buvosszakacs.blog.hu/2008/01/08/hires_hamburgerek

meg is kivantam most a hambit :)

HorvathL · http://hestyle.blog.hu 2009.09.13. 21:49:24

folyik a nyálam, basszus.
köszi amúgy! :)

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.09.13. 21:50:14

Te valami bennfentes vagy? A hagymakarikáról mit tudsz?

Aryo 2009.09.13. 22:08:13

Hogy a fenébe lehet index főoldalra kerülni két post-al? :)

Jack__Bauer 2009.09.13. 22:09:35

Nem rossz, de alap, hogy "nagyobb áruházban" NEM veszünk darálthúst (de leginkább semmilyet), mert az minden lesz, csak minőségi nem... (leginkább sokadnapos)

egysegelem 2009.09.13. 22:11:23

A makis sajtburgernel keves szarabb dolog van, nem vagyok hulye, hogy lemasoljam, a hazi hambi receptek sokkal jobbak.

Eastbay1 2009.09.13. 22:13:30

Szerintem nem éri meg ennyit szarakodni vele, mert ha még 80%-ban olyan mint a mekis, nagyon sok mindenen el lehet csúszni. Ezt a sajtburgert (meg a többit) 50 éve fejlesztik nem kispályás élelmiszeripari szakemberek. Úgyhogy ha sikerül 80%-ban reprodukálni házilag, akkor vagy nagy szerencséd van, vagy neki kellene állnod megfejteni a kólaszirup összetevőit:)
Egyébként ez a hagyma nem vörös eredetileg sem, a mekibe félkilós zacskókban fűrészporként kerül, ahol egy liter víz hozzáadásával újból hagyma lesz belőle. A sajt tényleg cheddar, de majdnem 20% szóját is tartalmaz. Ketchup+mustár: tök közönséges, Glóbusz cuccok megteszik (az Unilever gyártja úgyis a k-európai mekinek a szószokat). A zsemlét meg a húst viszont nem fogtok kapni közel hasonlót sem.

shutruk 2009.09.13. 22:19:43

a zsemle speckó, bécsi gyártású...
Bolti hambizsemlét vágd félbe, és forró serpenyőre 35-40mp-ig tartsd lenyomva mindkét felét.

A hagymát miután felkockáztad, szárítsd ki, majd utána tedd két órára langyos vízbe, és akkor kapod a mekis hagymát.

ketchup-ból Univert használj, 10ml-t, mustárból 0,7 ml-t. Uborka az szintés speckó mert nem kovászos, hanem hivatalos megfogalmazás szerint "uborka, fűszeres felöntőlében".
A sajt Cheddar, német import, de tapasztalatim alapján bármelyik itthoni cheddarnak ugyanaz az íze. 1kg cheddarből 70 sajtburger készül kb.
a hús 1/10 font súlyú, ennek megfelelően lapítsd ki, és úgy süsd, hogy zsiradék és olaj nélkül.

A sorrend. A zsemle tetejét fordítsd fel, és nyomd rá a mustárt, a ketchupot, majd tedd rá a hagymát és az uborkát, majd a sajtot és a húst, Végül a zsemle talpát.

DaVincze 2009.09.13. 22:24:34

majd ha lesz időm és energiám, kipróbálom. Lanpartyra jó kaja lehet

rooklin 2009.09.13. 22:29:22

Na ezzel a recepttel jövő hétvégén adok egy utolsó utáni esélyt a dolognak. Soha még csak a közelébe sem tudtam jutni a McDonald's-os színvonalnak. Az utolsó betűig követni fogom a recepted, és ha így sem sikerül, lemondok magamról :) Amúgy ennél szigorúbban tematikus blog létezik a világon?

RustySpoon (törölt) 2009.09.13. 23:10:18

Tök jó, hogy leírtad, meg minden, nem akarok ünneprontó lenni, de szerintem a világ egyik legszarabb hamburgere a mcdonalds sajtburgere.. ki akarná otthonában eme szörnyűséget reprodukálni? :) Van aki ezt komolyan szereti? Pfffúúúúj.

persicsbalint 2009.09.13. 23:10:52

A magyarországi McDonald's-okban ha minden igaz, Univer kechup van, így ezzel pontosítanám a receptet.

nyaf-nyaf 2009.09.13. 23:11:23

Kérdés nincs, csak vélemény:

NYAMMM :-)))))

sorex 2009.09.13. 23:22:30

Hiánypótló post! Köszi!

MikeT 2009.09.13. 23:30:27

ez ultra béna.
még csak a húst sem fűszerezed be?
gratulálok az ízlésedhez!

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2009.09.13. 23:49:10

McDo-ban csak a sutest kovetoen sozzak a hust. meghozza eloiras szerinti so-bors keverekkel :)

glabla 2009.09.13. 23:55:30

én amíg 2 hetet a mekiben dolgoztam valaki a bigmacet hús nélkül kérte szóval aki azt sem szereti még egyszerűbb :D

kongsayd 2009.09.14. 00:02:12

A ketchup itthon a mekiben Univer. Legalábbis a kis dobozkákban ilyet adnak sültkrumpli, stb. mellé.
A Burger Királynál Heinz és szerintem a KFC-nél is.

Egyébként tetszik a recept, ha lesz egy kis időm, kipróbálom.

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.09.14. 00:11:32

Kiváló hamburger recept, csak ebből nem az lesz, amit a mekiben kapsz. Már a zsemle íze sem olyan, hisz teljesen máshogy készül a kettő.

Félreértés ne essék, valószínűleg az itt leírt recept 1000-szer jobb, mint a mekis, csak ne mondjuk, hogy ugyan az :)

Bambano 2009.09.14. 00:13:13

Arra nem árt odafigyelni, hogy a rosszul átsütött hamburgerhústól halálos betegségeket is lehet kapni, tehát minden esetben át kell sütni.
más:
a mekkes krumpliról is lehetne egy szép poszt, csak azt nem tudja átlagember beszerezni és nem sokra menne vele:)

MySQL 2009.09.14. 00:15:58

Tökéletes blog ötlet, pont ilyen recepteket kerestem, már várom a következőt!

miezitt (törölt) 2009.09.14. 00:27:34

HiperElső!
Jó az ötlet, hajrá!

min0rity r3port · http://m0r3.blog.hu 2009.09.14. 00:46:43

A vörösbor? A vörösbor hol marad? Ha már finom, ne haljunk meg tőle. Marhahús vörös nélkül gyilkosság.

mustang · http://plus-size.hu 2009.09.14. 01:03:26

ennél azért jobb kaja is van a világon :D de nem rossz, és köszi hogy ilyen részletesen leírtad. a fish macet (filet-o-fish) halrudacskákból is meg lehet csinálni pl, vagy hasonló panírozott halfiléből, a szósz majonéz, újhagyma és csemegeuborka apróra vágva.

GKS 2009.09.14. 01:13:31

Tök jó, amit leírtál! Tényleg! Azonban (és ez a saját véleményem) nem megy a címhez! Miért?
"ketchup, uborka és mustár a büdös életben nem fogjátok beszerezni" egyrészről, másrészről a sajt sem olyan, a puffancs sem és uborkát sem raksz bele, mert nem szereted, de ha már annyira ragaszkodunk hozzá, akkor lehet bele rakni. Hogyan is jön ki a 80% azonosság? :)
Tehát jó tudni, hogy tudunk csinálni valami hasonlót, ami akár jobb is lehet, a McDönci ízeket azonban nem tudjuk eltalálni. A receptet elrakom, mert tényleg használható és gyakorlással még lehet turbózni is, vagy akár jobbat is csinálni.

Neocon 2009.09.14. 04:19:36

Nincs kerdes. Mondjuk annyit hozzatennek, hogy legjobb tudomasom szerint nincs izfokozo a husban (98%, a dobozara legalabbis nincs rairva) Az uborka brazil, a ketchup belga, a marhahus altalaban az adott orszagbol erkezik. A mustart meg a hagymat meg majd lecsekkeltetem. :)

Hans Lopkowitz 2009.09.14. 07:03:35

Engem inkább a In-N-Out hamnurgerei érdekelnének.

Mindig csodálkozom (az USÁ-ban), hogy miért járnak az emberek McDonaldsban, mikor az összes többi jobb és rengeteg van belőlük.

f3csk3 2009.09.14. 07:04:19

ebből biztos jó sajtburger lesz, de a mekis ízéhez köze nem lesz, pl. egy kecsap és egy másik kecsap íze között zongorázni lehet a különbséget.

Labasmaz 2009.09.14. 07:10:08

Kimaradt, hogy a zsomi a vagott felevel lefele keruljon a serpenyobe.

Meg meg elso is? Nohat...

Énbiz' · http://nemcsalokadot.blogspot.com/ 2009.09.14. 07:25:27

Csak jelezném, hogy a mustár, ketchup, big-mac szósz, öntetek, stb... nincsenek levédve. Az Univer gyártja ezeket kicsit más receptúra alapján, mint a saját termékeit. Az más kérdés, hogy ilyen ízesítésű termékeket nem szállít a kereskedelem felé, azaz üzletben nem kapható. De nem lehetetlen beszerezni. Sok sikert hozzá.

Panni CsP · http://csajokespasik.blog.hu 2009.09.14. 07:53:21

na, ezt megcsinálom!
ezalapján tényleg közel ugyanaz előállítható!

jozicsenko 2009.09.14. 08:01:55

Szia!

azt hiszem, a húsba tesznek huspuhíto, ízfokozó adalékot, Na-Glutamátot:

hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1trium-glutam%C3%A1t

de vigyázni kell vele, nagyon-nagyon kevés kell belőle, jobb ha olyan fűszert használsz, amiben eleve van...

Gregor Elmarsson 2009.09.14. 08:12:32

Sütés közben nem esik szét a hús? Így nincs semmi benne, ami összetartaná (lásd tojás a fasírtban stb.).

Egyébként már régóta gondolkozom rajta, hogy meg kellene próbálkozni otthon is a hamburgerrel, szóval jókor jött a poszt, azt hiszem, megadta az utolsó lökést... :)

knick16v 2009.09.14. 08:23:29

" Évtizedek alatt alakult ki az íz, a design, a marketing."

Azért kicsit túlzás azt állítani, hogy mekis sajtburgernek bármiféle íze lenne...

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.09.14. 08:23:51

Olyan szendvicset, ami a képen látható, hol lehet kapni?

Koky_ 2009.09.14. 08:25:48

Jól hangzik a cikk címe :"mekis hamburger", de ez egy sima hamburger recept, amit sokan csinálnak otthon....

Zoller 2009.09.14. 08:50:19

Már csak azt tudnám ki a fene akar Mekis sajtburgert enni?
Még akkor is ha házi. Mekis kaja hányás

szárny 2009.09.14. 08:56:08

Ha jól értem, ez egy McDonald's gerillamarketing? Mert annak elég gyenge. De tán egy sajtburgert kapsz érte.

Én, a magam részéről, maradok a fasírtnál félbarna kenyérrel, paradicsommal, paprikával.

Ez meg a magyarság gerillamarketingje. Szomorú, hogy szükség van rá, a saját országunkban.

shaft 2009.09.14. 09:07:34

kipróbálom és majd jelentkezem, kösz a tippet

Helmeczi Tomi 2009.09.14. 09:20:21

A kérdés, hogy hogy ócsóbb? Mert néha érdemesebb inkább az originalt fogyasztani, csak nagy tételben veszik és jobb áron tudják adni.

Mert ugye a darált marhahús kilója szerintem Barátok Közt is olyan 1100-1200 forint. Globus ketchup 589 a profiban, a sajt legalább 400 forint, a puffancsok (8 darabos) 500, a hagyma, só bors persze nem tétel.

elég.volt 2009.09.14. 09:22:43

Ööö, a mekis ketchup univer a bugreres meg heinz. Vagy ez csak az, amit külön dobozban adnak?

505thZajcev · http://bringazz.blog.hu/ 2009.09.14. 09:25:04

Az uborkat en sem szeretem benne. Amugy jo iras, koszi.

sanyikácska 2009.09.14. 09:38:48

Bravo. Csak az maradt ki, hogy milyen marhahús (lapocka) és milyen sajt (chester).

is 2009.09.14. 09:40:59

ez jó, kipróbálom. lehetne Big Macre is?

HanSolo 2009.09.14. 09:50:00

Jó lett volna egy kép a házi változatról is!

dr. Wilbur Swain 2009.09.14. 09:56:30

hmm...
a hagyományos hambik szerintem jobbak, de aki él-hal az ilyen vackokért, annak hiánypótló eme blog

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.09.14. 10:04:32

Ennek a megírására mennyi idő ment el? :-)

HoNeYBiRD 2009.09.14. 10:28:04

ügyi vagy, de időben mennyi ez az elvileg gyorskaja?

mondjuk az se biztos, h. otthon pont a mekit akarnám reprodukálni, de azért mindenestre respekt a how to-ért

_tx_ 2009.09.14. 10:37:32

Jó a recept. A mikrós részt én kihagyom, sztem kár a friss étel energiáit szétcsapni a mikróval... esetleg elő kell pirítani a puffancsot, ha azt szeretnénk, meleg legyen.

Ja és az egész faszénen lesz a legfinomabb :)

Etilcsoport 2009.09.14. 19:19:43

Köszönöm a tippet, ezt feltétlen kipróbálom :)

A gyrost várom egyelőre nagyon...

Etilcsoport 2009.09.14. 19:20:30

Köszönöm a tippet, ezt feltétlen kipróbálom!

A gyrost meg nagyon várom :]

GentleSpecter 2009.09.14. 23:22:26

Tegnap óta nem sikerült moderálni a hozzászólásokat? Egyszerűbb lenne akkor már letiltani teljesen a kommentelési lehetőséget..

Navigátor Credit · http://www.navigatorcredit.hu/ 2009.09.15. 10:08:20

Mért csináljam otthon, amikor a MC-iban is ehetem?

FeFe 2009.09.15. 17:00:16

A marhának melyik részét érdemes daráltatni, ha nincsen előrecsomagolt?

Zabaman 2009.09.17. 18:36:02

@Gman: Próbáld csak ki nyugodtan! A KFC-s panírt meg annyian akarják, hogy mindenképp rá fogok feküdni a témára!

Zabaman 2009.09.17. 18:36:59

@regisztráltam: Talán előbb próbáld ki! A titkos fűszerezésed meg só+bors! :D

Zabaman 2009.09.17. 18:39:32

@Ms. Mazsola: A Bigmacben csak a szósz ami húzós a többi gyakorlatilag ugyanaz, jégsalátával megdobva. A szósz pedig egy orosz szósz továbbfejleszése, rajta vagyok, csak előbb házi majonézt kell gyártanom, mert úúúútalom az ecetet.

Zabaman 2009.09.17. 18:41:35

@dark future: Nem vagyok az. A hagymakarika valszeg köszönőviszonyban sincs a hagymával. Régebben kísérleteztem reszelt-fagyasztott hagyma alapú dolgokkal de letettem róla, mert nem sikerült sajnos.

Zabaman 2009.09.17. 18:44:37

@MikeT: De, be van fűszerezve a hús... olvasd el mégegyszer!

Zabaman 2009.09.17. 18:51:44

@Gregor Elmarsson: Nem esik szét, siman kisül a zsírjában! Ha mégis szétesne neked, akkor valszeg nagy lyukú darálon darálták. Ezesetben fagyaszd le úgy, hogy sütőpapírt, vagy alufóliát teszel tálcára és rá a húst! Ekkor a sütés oldalanként kb fél perccel nő meg!

Zabaman 2009.09.17. 18:53:59

@HoNeYBiRD: Nem sok. Egy óra alatt megvagy 8 hambival, ha belejöttél.

Zabaman 2009.09.17. 18:55:13

@_tx_: Legalább egynél próbáld ki! Majd meglátod miért kell! ;)

Zabaman 2009.09.17. 18:56:41

@FeFe: Lapocka, felsál, és comb (nagyon)esetleg.

Zool2107 2009.09.17. 21:05:19

Én elkészítettem a leírás alapján a hamburgereket és egész jól sikerült (pont beugrott villámlátogatásra apósom és a sógorom, és ők is ettek belőle, ízlett nekik is). Nem vagyok hamburger szakértő, életemben most sütöttem először, szóval a receptbe nagyon nem tudok beleszólni. Ízre eléggé hasonló volt a mekis sajtburgerhez, de az uborka az tényleg kellene még bele.

Nem kaptam darált marhahúst, mert csak egy daráló volt az üzletben, azt meg sertéshúshoz használják, de eszembe jutott, hogy itthon van ilyen forgókéses aprító gép, azzal tökéletesen szét lehetett darálni (tatárbeefsteak-et készítettem már vele, onnan jött a mentőötlet, hogy hogyan legyen darálthús). Úgy 40 deka marha lapockát vettem, ez 6 db hamburgerhez lett nekem elég.

Szóval köszönöm a receptet! Legalább már tudm hogy ilyet is tudok készíteni, ezzel is bővült a repertoárom (haverokkal összejövős iszogatós sütögetős buliban még tuti be lesz majd vetve) :)

vizsla_barat 2009.09.18. 04:39:42

a mekis burgerhez a marha kovetkezo alkatreszeit kell a hentesnel bedaraltatni:
szem, fulzsir, farokbojt, pata. ezutan marcsak E1-E500-ig kell bele mindenbol egy kicsi es kesz is taplalo kutyakaja. miutan a kutya megette majd kikakalta,ossze kell gyujteni,nemi novenyi zsirral (gyk margarin) osszegyurni,majd az E1-E500-assal ujrafuszerezni majd a nyereg alatt puhitani ket hetet es maris lehet grillezni.

rg80 2009.09.19. 10:26:06

Vizsla barát jók a hozzászólásaid :)

Az ember az amit megeszik... Ha a mcdonaldsból kijövő embereket megkérdeznénk, java részük tudná, hogy műanyagot meg mérget zabál méreg drágán de ez kell nekik....

Kagai · http://autostat.hu/markakereskedesek-szervizek 2009.09.19. 16:19:11

Neki nem állnék otthon, de érdekes, hogy van rá esély. Amúgy otthon, amit én csinálok, az parasztburger: fél kiló hús/burger, káposzta meg vagy egy fej hagyma benne. Jól lehet lakni vele rendesen...

DnP 2009.09.19. 20:18:33

Nah, ez az alufolian lightosan piritott hagyma nagyon bejovos :) Tenyleg alig hagyamaizu uveges cuccot sikerult eloallitani. Diomeretu husbol sutes utan egy kb 5cm atmeruju amoba szuletett. Mekkora diora gondoltal? Talan kokusz? :) Az elso buci sikeresen lekozmalt, de a masodik mar csak epp megfelelo arnyalatot kapott. Osszessegeben meg voltam vele elegedve, hatarozottan hasonlitott a mekis iparmuremekekre, csak a husi volt keves... es ment szet mint a fene. Valami kotoanyag kene bele suteshez.

Zabaman 2009.09.20. 20:03:10

@DnP: A dióméret csak irányadó. Attól is függ, hogy mennyi a zsírtartalom, milyen laza szerkezetű a hús, stb. Direkt ezért írtam le a kilapított méretet is! Semmi kötőanyag nem kell bele. Ha szétesik akkor neked is a fagyasztásos módszert ajánlom, mint előzőleg egy kommentnél.

DnP 2009.09.20. 20:56:49

@Zabaman: :) Igen, en is fagyasztani fogom legkozelebb. Azert tenyleg finom volt. Koszi!

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2009.09.22. 12:23:04

Nos, én megcsináltam, a 80%ot még nem értem el, de rajta vagyok az ügyön :)

ati27 2009.09.27. 09:45:02

Szasztok!

Olvasgatom a hozzászólásokat, megy a fikázás rendesen. Persze azt már kevésbé látom, hogy valaki megcsinálta volna. Jelentem, én igen. Tapasztalatok: Először a hús mennyisége. A diónyi hús kilapítva még megfelelő méretű, de sütve nagyon "összement" (Lehet hogy azért mert 10% zsírtartalmú volt) ) A húshoz tökéletesen elegendő a sózás, borsozás. Más fűszer nem is kell (Néha a kevesebb több!) Az uborkának a smörgösgurka tökéletes! Szerencsére svédben vagyok! : Abszolút nem macera elkészíteni 20 perc bőven elegendő. Kiszámolva nem olcsóbb, a sajtburgi itt 12 korona, hát ez is a körül van. Amiben jobb: alkotás öröme, nekem jobban bejött, számomra a mekis cuccok túlontúl sósak, természetesebb, nem "ordító" ízek! (Kevesebb ízfokozó, max a ketchupban!) A nem megfelelően átsütött hús halálos is lehet.. Hát akkor sok halott lenne, a belseje véres steak-tól, meg a tatárbifsztektől. Igaz hatványozottan igaz: Húst csak megbízható forrásból!!

JohnnyB 2009.10.02. 14:46:56

Az alufólia biztos jót tesz a telfonbevonatnak?

egandi 2009.10.15. 18:17:30

Megcsináltam a sajtburgert, én nagy hamburger imádó vagyok :)
Az íze tényleg hasonlított valamennyire a mekisre. De annál jobb lett.
A hús nekem nem esett szét sütés közben, alufólián lapogattam ki alaposan, és óvatosan leszedtem. A hagymát nem pirítottam meg, én szeretem nyersen, erősen. Uborkát tettem bele, sima házi ecetes uborka :)
Köszi a leírást, tanultam belőle, azt, hogy hogyan lehet jól megsütni a húst, mert eddig úgy sütöttem, hogy ellepte az olaj, és úgy szétesett, rossz lett.
süti beállítások módosítása