Nos akkor, a mekis sajtburger:
Nem hiszem, hogy van élő ember aki ne tudná mi ez. Jó ez kicsit ferdítés de akkoris.
Előre elmondom, hogy a hozzávaló dolgokat, mint ketchup, uborka és mustár a büdös életben nem fogjátok beszerezni, mert ezeket a meki levédte, felvásárolta stb. Évtizedek alatt alakult ki az íz, a design, a marketing.
Hozzávalók:
Amerikai hamburger zsömle, azaz puffancs (nálunk ezt általában 8as csomagban árulják, a Tesconak sajátja van, a Coraban és Intersparban pedig american.... néven fut)
Darált marhahús (a lehető legfinomabban daráltat keresd, a nagyobb áruházakban kicsomagolva kapható inkább, illetve azoknál a henteseknél akiknek új darálójuk van. A zsírtartalom min. 15% legyen és max. 30%)
Hagyma (újhagyma a legjobb szerintem, de a sima vöröshagyma is jó)
Szendvics sajt, lapka sajt, ki hogyan ismeri (a fajtája ennek cheddar, erősebb ízű mint a trappista és társai. Ami tutira beszerezhető az a Cheeseland márka. Nem a legjobb, de elmegy.)
Ketchup, mustár, bors, só
Na akkor essünk neki! Fogjuk a husit, és egy dió méretű darabból elkezdünk golyót gyúrni. Ennek a tömegét azért nem írom, mert rengeteg dologtól függ. Tehát a kezünkben van, jó érősen összenyomkodjuk, majd letesszük a gyúródeszkánkra. Elkezdjük lapogatni addig, amíg egy kb 11centis karikát nem kapunk, ami 5 mm vastag. Ha nem ilyen lett, akkor kezdjük előlről az egészet, amíg ilyen nem lesz. A szélét kicsit formálhatjuk amíg kör alakú formát kapunk. Ezzel meg is volnánk egyelőre, jöjjön a hagyma!
A vöröshagymát félbevágjuk, majd letesszük a lapjára, és 2-3mm-es szeletekre vágjuk fel. Ha megvannak a szeletek, akkor a félkör sugara mentén kezjük vágni, hogy a végeredmények kicsi hagymakockák legyenek. Előkészítünk egy darab alufóliát, amelynek az oldalait félhajtjuk úgy, hogy az egyik oldala magasabb legyen a többinél, ez lesz a fogója. Beletesszük a hagymát, és megtörölgetjük a könnyes szemeinket.
Megfogunk 1 puffancsot, középen kettévágjuk. Vigyázunk arra, hogy a lehető legegyenesebb vágás legyen, mert erre a sütéskor szükség lesz.
Odakészítjük a ketchupot, mustárt, sajtot. A sajtot előre felbontjuk, hogy csak rá kelljen dobni a húsra, és indulhat a sütés!
Akinek van ilyen teflonos grillje az jól járt, mert majd egyszerre kész lehet mindennel, de én most a serpenyőben való elkészítést írom le.
Fogunk egy egyenes aljú, lehetőleg teflonos serpenyőt, amit felteszönk a gázra melegedni. Rádobjuk az alufóliás hagymánkat és lassú tűzön elkezdjük "pirítani". Azért tettem idézőjelbe, mert valójában nem pirítjuk meg, csak azt kerüljük el, hogy erős, domináns íze legyen. Amikor a legkisebb darabkák széle picit pirult, akkor jó. Megfogjuk a legnagyobb fülénél és kivesszük. Ezzel meg is volnánk. Fogjuk a zsömléket, és rádobjuk a teflonra. Ha megpirult, akkor kész. Lehetőleg ne szenesedjen el. Ha szépen vágtuk egyenletes lesz, nem pedig félig pirult, félig fehér. Tegyük félre, vegyük elő a húst. Leszedjük a vágódeszkáról, és a mostanra már forró serpenyőbe tesszük. Meghintjük borssal úgy, hogy mindenhol egyenletes legyen, majd sóval is. Egy, max másfél percig sütjük, majd megfordítjuk és ezen az oldalán is elvégezzük a fűszerezést! Akkor jó, ha már nem rózsaszín, hanem szürkés mindkét oldala. Eleinte a széleit kicsit meg fogja pirítani, amíg nincs benne gyakorlatunk, de nem gáz. Ha megvan, akkor a zsemle alsó felére dobjuk, majd mihamarabb raterítjük a sajtot. Kezünkbe vesszük a felső zsemledarabot, majd a mustárral öt pöttyöt teszünk rá, kb mint a dobókockán az ötös szám. Ezt lehetőleg úgy csináljuk, hogy a szélétől 1cm-re kerülnek. A ketchuppal a pöttyök közti rést kitöltjük. Nem kell agyonnyomni, jusson eszedbe: a kevesebb, több! Kiskanállal ráteszünk annyi hagymát a sajtra, hogy a széleitől beljebb legyen egy kicsivel, és max. egy réteg legyen. Rátesszük a tetejét és kicsit megnyomjuk. Fogjuk a sajtburgerünket, betesszük a mikróba max fokozaton 15 másodpercre. Kivesszük, várunk egy-két percet, mert a szószok valószínüleg nagyon felmelegedtek. Nagyot harapunk bele és élvezzük amit csináltunk! :)
Ez a recept, ezekkel a hozzávalókkal kb. 80%-ban közelíti meg a mekis cuccot. Aki ennél többet akar, az szerezzen be nátrium-glutamátot ami ízfokozó és keverje a húsba. Remélem azt mondanom sem kell, hogy a lehető legjobb alapanyagokkal dolgozzunk. Minőségi ketchup, mustár de semmi flanc, maradjunk a legalapabb változatnál!
Most sokan mondhatják, hogy kimaradt az uborka. Valóban így van. Ennek az az oka, hogy én nem szeretem, valamint az, hogy annyira fanyar ízű uborkát sehol nem találtam. Ha mindenképp szeretnéd, akkor fogj valami jó drága, fanyar kapros uborkát, vágj vékony szeletet, majd tedd a közepébe, a sajt alá!
Remélem ízleni fog, ha kérdés van, kommentben jöhet!
Zabaman
Az utolsó 100 komment: