A következő zabálnivalónk a gyros, házilag.
Az, hogy normális gyrost csak nagyon kevés helyen lehet kapni, mondjuk úgy, elszomorító. Viszont szart aztán bőségesen találhat bárki. Kajakra nem értem, hogy ezek a "szakácsok" mégis kit akarnak átvágni? Fogják a húst, sózzák, borsozzák, jobb esetben egy zacskó fűszerkeveréket rászórnak tíz kiló húsra, telenyomják hagymával és káposztával a tányért, hogy sok helyet foglaljon, valamint olcsó, aztán eheted. Természetesen sertéshús, vagy valami vegyes vacak. Bleee. Az ilyen inkább menjen el utcát seperni, de semmiképp se csináljon ételt.
Aztán van persze a másik oldal is, akik tényleg jó gyrosokat csinálnak, de sajna kevesen. Jobb helyeken választhatsz, hogy milyen húst kérsz, néhol még bárány is van. Na ilyen helyeken érdemes enni, mert nem csalódik az ember. Érdekes kivételt képez, más kategóriában a Döner. Legalábbis a debreceni. Nagyon jó kaját csinálnak, sertésből, amiért annyira nem rajongok, de itt észre sem veszem. 1000-szer eszem inkább itt, mint más gyrosnak nevezett szennyet árusító helyen.
Mivel gondolom a többségnek nincs gyros sütője otthon, ezért serpenyőben készítjük el.
Szinte minden fűszergyártó cégnek van saját keveréke. Nemtom mi alapján állítják össze ezeket, de a nagytöbbségnek köze sincs ahhoz az ízvilághoz, amiről itt szó lesz.
Hozzávalók:
0.8-1 kg hús. Tetszés szerint választható, én a pulykára vagy csirkére szavazok.
Zöldségek. Paradicsom, paprika, uborka, hagyma, jégsaláta, meg amit esetleg szerettek.
Natúr joghurt
Fűszerek. Oregánó, kakukkfű, bazsalikom, paprika őrlemény, fokhagyma, fokhagyma granulátum, bors, chili, Knorr gyros fűszerkeverék.
Parenyica sajt.
Készítsük el a fűszerkeverékünket! Fogjunk egy lezárható mikrós ételhordó edényt, szórjuk bele a Knorr keveréket. Tegyünk hozzá 3 kávéskanál oregánót, 2 kk kakukkfüvet, fél kk bazsalikomot, 2 kk fokhagyma granulátumot, fél kk borsot,negyed kk, paprika őrleményt, negyed kk chilit(elhagyható). Tegyük vissza a tetejét az ételhordónak, és rázzuk össze mint az állat. Ezzel kész vagyunk, tegyük le.
Vágjuk fel a húst! Vágódeszkára tesszük a lehetőleg nem fagyasztott pulyka vagy csirkemellet. Egyik oldalról a másikra haladva 1cm-es szeleteket vágunk, majd a szeleteket elfektetjük és vékony csíkokat szelünk le. Ügyeljünk, hogy egyformák legyenek. Persze az inas, véres részeket adjuk a kutyának, vagy felőlem meg is ehetitek. Ha kész van, akkor egy tálban összekeverjük a fűszerünkkel. Nem egyszerre toljuk rá az összeset, hanem szórunk a tetejére egy keveset, begyúrjuk, forgatjuk, megint szórunk... Hagyjuk állni legalább egy órát. Ha tovább szeretnénk, nem árt betenni a hűtőbe.
Amíg a hús pácolódik, megcsinálhatjuk az öntetet. A natúr joghurtot egy tálba tesszük, öntünk rá fél deci tejet. Nyomunk bele 1 gerezd fokhagymát, 1 kk granulátumot, 1 kk kakukkfüvet, 1.5 kk oregánót, és ha esetleg van akkor fél zöldfűszeres keveréket. Összekeverjük csomómentesre, megkóstoljuk. Ha ízlik akkor kész, ha nem, akkor próbálkozunk tovább, ha túlfűszereztük menjen bele egy kevés tej, de ne hígítsuk túl. Ezt én is mindig érzésre csinálom, mert úgy jó. Ha akarunk rakhatunk bele csípőset. Mehet a hűtőbe.
A zöldségekkel sok dolgunk nincs, mindet felkockázzuk, lightosan sózzuk, összekeverjük. Nálam a paradicsom szokott dominálni.
Előveszünk egy sütésre alkalmas lábast, serpenyőt. Dobunk bele két evőkanál margarint és alágyújtunk takarékon, vagy ha az nagyon gyenge, akkor kicsit feljebb. Ha már kezd olvadni a margarin, beletesszük a húst, majd szétterítjük. Sütögetjük szép csendesen, közben, ha elfogyott, adagolunk még margarint. Időnként megkóstoljuk. Amikor már nem nyers, vagy rágós, hanem átsült akkor maxra vesszük a gázt és lepirítjuk. Nem szétégetjük, pirítjuk. Meg is volnánk.
Tálaláshoz én a következő elrendezést javaslom: a tál felét elárasztjuk sültkrumplival, a maradék részt pedig kettéosztjuk a hús és zöldségek közt félúton. Teszünk rá öntetet, reszelt sajtot és nekiállunk zabálni! Ha valaki pitát szeretne, akkor nincs mese, vennie kell. A nagyobb áruházakban semmiképp se. Inkább péknél, de a legbiztosabb, ha bemész egy gyrososhoz, és kérsz tőle. Max egy százasért ad.
Normális képet google-n nem találtam. A sajátot meg nem tudom lefényképezni, mert beszart a fényképezőm. Ha képet akartok adjatok egy gépet! ;)
Zabaman
Az utolsó 100 komment: